[reupload bo poprzedni link zdechnie za 8h]
Kalkulator Gangsters v.4.20.xlsxChciałem poruszyć kilka kwestii odnośnie zapytań do kalkulatora, które się czasem pojawiają u mnie w privach w grze. W ciągu ostatniego tygodnia miałem 3 takie zapytania, a okazało się, że problemu nie było żadnego.
1. Nie zaczynajcie tematu od priva z taką treścią: "Siema mam pytanie/problem odnośnie kalkulatora"Napiszcie od razu o co chodzi, najlepiej ze zrzutem ekranu co się dzieje, tak żebym od razu mógł się do tego odnieść. Privy to nie czat, jestem względnie często na grze ale czasem tylko na kilka minut, takim privem tylko przeciągacie czas, w którym wasz problem będzie rozwiązany. A nawet jeśli akurat jestem, to zanim odpiszecie na czym polega problem to mi jest po prostu głupio odejść od komputera dopóki tego nie rozwiążę, a czasem mam ważniejsze rzeczy na głowie. Także, po prostu proszę, bez jakiś niepotrzebnych wstępów, od razu do meritum. Odpowiadam każdemu
2. Nie potrzebujecie hasła do używania kalka! Arkusze chronione są w jednym celu - ochrona przed nadpisaniem kluczowych komórek. Dostaję pytania "Siema, jakie haslo do kalkulatora? I ile za to?", "Witam

co sobie życzysz za hasło odblokowujące arkusz w kalkulatorze?

" - od razu mówię, że kalkulator jest absolutnie darmowy, a nawet jakbym chciał coś za to brać, to wątpię czy to byłoby fair w stosunku do włodarzy gry.
Hasło służy do odblokowania ukrytego arkusza "db" oraz wszystkich komórek, które zawierają komentarz "Nie modyfikuj". Nie podaję hasła wprost, bo najpierw chcę wiedzieć do czego ma Wam to hasło służyć, czyli innymi słowy czego wg Was brakuje w kalku, ale oczywiście po krótkiej rozmowie mogę wam to hasło udostępnić.
Wiem, też że niektóre aplikacje nie uznają haseł i cały arkusz jest odblokowany od samego początku (rzekomo googledocs tak ma). Domyślam się też, że niektóre apki (np. podobno Excel 2003) mogą uznawać absolut z hasłem w taki sposób, że "chroniony" arkusz jest całkowicie zablokowany. Mimo wszystko, nie udostępniam hasła na forum, bo chcę się dowiedzieć ile osób ma problem z hasłami i do jakiej aplikacji dany problem przypisać.
3. Jak już pytacie o jakieś obliczenie, to podajcie dane! To też ma pewien związek z kwestią 1. - niepotrzebnie wydłużacie czas.
I ja rozumiem, nie każdy może uznawać kalka za wartego ściągnięcia. Niektórzy nie mają aplikacji do obsługi i też rozumiem, że jedna gierka internetowa ich nie przekona do zakupu Office 365 albo szukania zamienników. Dlatego jeśli już macie coś do obliczenia, na ogół są to pytania o poziom albo działkę: "Siema, możesz mi policzyć ile mi brakuje do 1400?" albo "Ile SV potrzebuję aby zdobyć nową działkę?" to
dajcie jakieś szczegóły.
I uprzedzając dodatkowe pytania, do poziomu potrzebuję:
1. SA, alternatywnie: najlepszą akcję jaką możesz zrobić
2. Poziom, jeśli zapytanie nie dotyczy twojego konta
3. Kasa za 1 bilet, skopiowana z działu łapówki (opcjonalnie, jeśli chcesz znać przelicznik na bilety)
Natomiast do dzielnicy potrzebuję:
1. Obecną liczbę dzielnic (przyspieszy trochę moją pracę, bo nie muszę wyszukiwać twojego nicku, żeby wiedzieć z jakiego gangu jesteś, tak żeby sprawdzić ile dzielnic ma twój gang)
2. Ile pkt ataku masz/chcesz użyć
3. Poziom willi lub % z willi (Siedziba gangu: SV Gangu(+
XXXX %)
I naprawdę, udostępniam kalkulator właśnie po to, żeby każdy mógł sam sobie to policzyć, daję wędkę a nie rybę, więc takie zapytania trochę mnie irytują, no ale jak już musicie to proszę o jakieś minimum wysiłku od samego startu.
PS: Jestem już zadowolony z działania przybliżania cen apartamentowca i rezydencji, więc usuwam już formularz, który wisiał na moim opisie profilu, wszystkim osobom które dodawały tam ceny serdecznie dziękuję.
PS2: Ostatnio występują zapytania o hasła, jedno okazało się być pomyłką i wszystko funkcjonuje bez wpisywania hasła, natomiast na drugie jeszcze nie dostałem odpowiedzi. Jeśli coś faktycznie jest na rzeczy to dajcie znać, bo nie wiem dlaczego zdarzają się osoby, które nie mogą zapisywać zmian, a jednocześnie mogą w ogóle edytować komórki.